Afwijkend slikken

Hallo, wij zijn Sharon en Kim. En we zijn beiden door onze orthodontist naar Petra verwezen.

Sharon: De reden dat ik naar logopedie ga is omdat mijn bovenkaak te smal is. Dat komt omdat ik mijn tong op de verkeerde plek bewaar. Namelijk onder in mijn mond in plaats van tegen het richeltje van de bovenkaak. Daarnaast slik ik ook verkeerd. Mijn tong beweegt naar voren en wat opzij. Daardoor heb ik een open beet bij mijn voortanden maar ook bij mijn kiezen. De tong oefent zoveel druk uit op de kaak en tanden waardoor ik dus een gebitsafwijking heb gekregen. Ik hoop dat de oefeningen zoveel effect hebben dat de gebitsafwijking zich herstelt en ik geen beugel hoef.

Kim: Vroeger ben ik door een hond in mijn gezicht gebeten. Daardoor waren er twee voortanden verdwenen. Het heeft jaren geduurd voordat ik weer voortanden kreeg. In die tijd heb ik mijzelf aangewend om mijn tong teveel naar voren te leggen. Daardoor zit nu nog steeds mijn tong tegen mijn tanden aan. Ik moet de gewoonte om mijn tong tegen mijn tanden aan te leggen eerst afwennen voordat ik een beugel krijg. En daar ben ik samen met Sharon mee bezig. Wij komen samen 1 uur in de week.


En wat doen we dan: We hebben allerlei oefeningen gekregen om onze lipspieren te versterken. Zoals touwtje trekken met een knoop of een fles optillen met onze lippen. Ook wordt de lipkracht regelmatig gemeten. Zo weten we of we vooruit gaan. Daarnaast doen we slikoefeningen om goed te leren slikken (oro myofunctionele therapie). Aan het einde van de behandeling gaan we samen lunchen en dan turven we of we goed of fout geslikt hebben. Deze oefeningen doen we ook iedere dag thuis. Het is met zijn allen heel gezellig.

Kijk maar:

Groetjes van Sharon en Kim