Orofaciale Regulatietherapie volgens Castillo Morales

De orofaciale regulatie therapie is ontwikkelt door de Argentijnse revalidatiearts Dr. R. Castillo Morales. Deze methode is geschikt voor alle motorische- en sensorische problemen in het mondgebied. De methode is gestoeld op kennis van de normale anatomie en fysiologie. De opleiding wordt wereldwijd gegeven en in Duitsland zijn er diverse wetenschappelijke artikelen verschenen betreffende deze methode. Er is vooral onderzoek gedaan naar de behandelresultaten bij Down Syndroom en Cerebrale Parese (spasticiteit). De methode is onder andere geschikt voor alle mondmotorische- en voedingsproblemen, bijvoorbeeld bij:

  • vroeggeboorte, baby's en zuigelingen.
  • syndromen
  • die gepaard gaan met mond motorische problemen, zoals het syndroom van Down.
  • schisis.
  • na operaties in het mondgebied, bijvoorbeeld bij oncologiepatiënten.
  • bij een facialis parese, ten gevolge van een CVA, de ziekte van Lyme, aangezichtsverlamming van Bell of een brughoektumor.

De behandeling bestaat uit manuele oefeningen (lijkt op gezichtsmassage) en drukpuntbehandeling. Daarnaast wordt er vanuit de totale houding gewerkt.
Soms wordt er een hulpmiddel gebruikt, het mondplaatje. Het mondplaatje wordt meestal gebruikt bij kinderen met het syndroom van Down die hun tong te ver naar voren hebben liggen. Het mondplaatje stimuleert een juiste tong positie en lipsluiting. Het mondplaatje werkt alleen als er daarnaast ook oefeningen gedaan worden. Het is dus geen vervanging van de therapie. ln Nederland zijn maar enkele logopedisten en tandartsen die deze methode hanteren. Daarom komen veel kinderen vanuit en groot gebied naar onze praktijk. In die gevallen wordt er veelal met de behandelend logopedist samengewerkt en de ouders worden gecoacht in het uitvoeren van de oefeningen bij hun kind.U kunt hier ervaringen lezen van onze cliënten:

Orofaciale regulatietherapie bij man (67 jaar).

Orofaciale regulatietherapie bij peuter (3 jaar).

Orofaciale regulatietherapie bij kinderen met Downsyndroom