Hyperventilatie

Vrouw, 42 jaar.

Het ging al een tijd niet lekker. Benauwd, paniekerig, angstig, veel huilen, veel hoofdpijn. Het was niet duidelijk waar het vandaan kwam. Ik was bekend met hyperventilatie. Onze jongste zoon ging al een poosje naar logopedie en zo kwam ik met zijn logopediste in gesprek over mijn klachten. Zij verwees mij door naar Petra. Nooit geweten dat je voor hyperventilatie naar logopedie kon. 

Samen zijn we aan de slag gegaan. Het was niet altijd makkelijk. Maar Petra heeft veel geduld en doorzettingsvermogen en stimuleerde me om door te gaan. We zijn nog niet klaar. Wat veertig jaar niet goed is gegaan is niet in een maand over. Ik merk wel een groot verschil. Ik voel me beter, weet hoe ik de ademhaling kan corrigeren als het niet goed gaat. Dat geeft zelfvertrouwen.

Toen we een poosje bezig waren rondom de hyperventilatie kwam ter sprake dat ik veel hoofdpijn vanuit de kaak had. Ook daar kon Petra bij helpen. Ze masseerde mijn gezichtspieren en mondbodem en dat gaf verlichting. Ze leerde het bij mezelf te doen zodat ik de oefeningen nu thuis kan doen. Ik ben nu ook bezig opnieuw te leren slikken en ook dat scheelt erg in de hoofdpijn. Opnieuw: ik wist niet dat een logopediste me daarbij zou kunnen helpen. 

Om redenen van privacy zijn er geen foto's toegevoegd.