Slikklachte n

Man, 67 jaar. 

In mijn vijftiende levensjaar begon ik slikklachten te krijgen. Ik had het gevoel dat er een prop in mijn keel zat die ik weg moest slikken. Tijdens het wegslikken van de prop moest ik mijn hoofd altijd naar links bewegen. Hierbij hoorde ik een krakend geluid in mijn keel en bij mijn oor. Deze slikbeweging maakte ik zo geregeld, dat er sprake was van dwangmatig slikken. Bij het eten en drinken had ik geen moeite met slikken en hoefde ik de hoofdbeweging niet te maken. Ik ben toen naar de huisarts gegaan en hij gaf aan dat er mogelijk sprake was van een te lange huig. Dit is te verhelpen met een operatie, maar op dat moment is daar niet voor gekozen.

In de loop van de jaren heb ik elke nieuwe huisarts geconfronteerd met het dwangmatig slikken. Niemand had echter ooit gehoord van mijn klacht. Ik ben bij een keelarts geweest in het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen en in het UMC in Utrecht. Na onderzoek leek alles in orde in mijn keelgebied. Beide artsen konden geen verklaring geven voor mijn klachten.

De afgelopen vijftig jaren kwamen de slikklachten zeer regelmatig voor. Ik werd er gek van. Er waren perioden dat ik er meer last van had in vergelijking met andere perioden. In gezelschap probeerde ik de hoofdbeweging zo veel mogelijk te camoufleren, zodat het anderen niet zou opvallen. Vooral ’s nachts had ik veel last van mijn slikprobleem. Ik had soms het gevoel dat ik stikte en moest gaan zitten om de prop in mijn keel weg te slikken. Dit zorgde voor veel slapeloze uren. Vooral de afgelopen tien jaar heeft het slikprobleem mijn leven vergald.

Een half jaar geleden kreeg ik een korrelige stem. Mensen in mijn omgeving viel het op dat mijn stem veranderde. Zij gaven aan dat ik toch eens langs de huisarts moest gaan. Dit heb ik uiteindelijk gedaan. De huisarts verwees mij door naar de KNO-arts in het Radboud. Na onderzoek werd ik doorverwezen naar de logopedist in het Radboud. Deze logopedist wilde mij gaan behandelen met manuele larynx facilitatie en gaf aan dat in Apeldoorn ook een logopedist zit die gespecialiseerd is in deze methode. Zo kwam ik bij Petra van der Werf terecht.

Petra heeft naar mijn stem geluisterd en allemaal vragen gesteld. Natuurlijk kwamen de slikproblemen weer aan de orde tijdens dit gesprek. Ik heb het hele verhaal aan haar verteld. Naar aanleiding van dit gesprek ging Petra de manuele larynx facilitatie en massageoefeningen volgens de Orofaciale Regulatie Therapie toepassen. Ze masseerde mijn hals- en keelgebied (zie afbeeldingen). Binnen twee à drie weken begonnen de klachten te verminderen. Na twee maanden in behandeling bij Petra ben ik van het dwangmatig slikken af. Ik hoef de hoofdbeweging naar links niet meer te maken. Tijdens het slapen heb ik niet meer het gevoel dat ik stik en hoef ik niet meer overmatig te slikken. Ik kan de prop in mijn keel normaal wegslikken.

Na vijftig jaar is mijn slikprobleem eindelijk verholpen. Het is wrang dat geen enkele arts mij eerder heeft gewezen op deze behandeling. Ik ben echter blij dat het dwangmatig slikken nu geen deel meer uitmaakt van mijn leven.