Logopedie na frenulotomie

We kwamen bij Petra nadat bij Benjamin de tongriem en het lipbandje gelaserd zijn (in Groningen bij de Tongriemkliniek). Relatief laat, want helaas hebben meerdere zorgverleners het gemist, sterker nog, er was nooit naar gekeken. Terwijl hier achteraf al vroeg veel zaken in die richting wezen (flesproblemen, klakgeluiden, veel kwijl). Uiteindelijk wilde de lactatiekundige (Lisette van de Borstvoedingspraktijk) het wel beoordelen en zij verwees ons direct door. Klachten die Benjamin had: openmondgedrag, stokkende ademhaling ’s nachts, veel oorontstekingen (ondanks buisjes en verwijderde neusamandelen) en bovenal dus draaaaaama nachten met weinig slaap en heel veel gehuil en gedoe.

Bij Petra voelde het meteen heel goed. De Tongriemkliniek had ons geadviseerd logopedie te nemen voor Benjamin en zo kwamen we dus bij haar terecht. Petra stemt af op de behoeftes van het kind en de ouder. Bijvoorbeeld: Benjamin drinkt nog twee keer een flesje en slaapt met speen. We hebben besproken dat we weten dat het beter zou zijn om te stoppen met de speen, maar wij als ouders hebben momenteel daar niet de energie voor om deze strijd aan te gaan (i.v.m. dat slaaptekort, we waren al blij dát hij eindelijk (beter) sliep, geen haar op ons hoofd die dacht/denkt daar verandering in aan te brengen op dit moment). En dat is dan gewoon ook goed. Er wordt niet over 'doorgezeurd'. Idem met de fles: Petra gaf aan dat kindjes normaalgesproken inderdaad wel van de fles af zijn nu (ruim 1,5 jaar oud), maar dat Benjamin er nog zoveel voeding uithaalt (dieet) en rust, dus dat het dan voor hem nog helemaal prima is. We kregen oefeningen mee die passend waren bij zijn leeftijd en die duidelijk werden uitgelegd door Petra. Ook hier weer veel afstemming: Benjamin vindt het door al zijn medische ervaring niet fijn om vastgehouden te worden en dan iets te moeten ondergaan, dat hoefde bij Petra dus ook niet. Zij zag dat hij dit niet wilde, dus deed ze het voor bij zichzelf of bij mij. En dan konden we er thuis prima mee aan de slag.

Wat heeft de logopedie (en ingreep) ons opgeleverd? Beter eetgedrag (kauwen kan hij nu fysiek beter, dus dat gaat ook beter), zijn mondje zit dicht i.p.v. de hele dag halfopen (echt wennen hoor, je kindje ziet er ineens heel anders uit!) en hij slaapt dus beter! Nog lang niet goed, maar er zijn dagen dat we er nu maar 1x heen hoeven, in plaats van acht keer of nog vaker.