Een verkeerde slikgewoonte kan leiden tot flinke kaak- en gebitsafwijkingen. Een negenjarige jongen bezocht de orthodontist, omdat hij bij de voortanden en aan de rechterzijde van de kaak een open beet had. Dit houdt in dat er als het ware een gat zit tussen de boven- en ondertanden en tussen de kiezen in de boven- en onderkaak aan één zijde. Behalve de cosmetische afwijking is er ook sprake van minder goed kunnen afhappen, niet goed kunnen kauwen en een spraakprobleem ten gevolge van de gebitsafwijking. Deze openbeet wordt veroorzaakt door een verkeerde tongbeweging tijdens het slikken. De tong wordt met veel kracht tussen de tanden en kiezen geduwd. Leert de cliënt deze afwijkende tongpositie en slik niet af dan zal dit de orthodontische behandeling belemmeren en het eindresultaat weer ‘vernietigen’. De kostbare beugelbehandeling en alle inspanningen van de cliënt zijn dan voor niets geweest.
De orthodontist Dave Lie Sam Foek zit “met de handen in het haar “. Welke beugel helpt bij deze bijzondere gebitsafwijking en hoe leer je de cliënt op correcte wijze slikken? Hij schakelt daarom de logopedist in om de cliënt te leren waar de juiste tongpositie is en hoe hij/ zij moet slikken. Deze complexe problemen worden regelmatig door de orthodontist en logopedist samen bekeken, zodat de behandelingen op elkaar afgestemd kunnen worden.
Bij deze negenjarige jongen ontstond deze prachtige op maat gemaakte beugel. Het is een combinatie tussen de Frankel apparatuur en het mondplaatje volgens Castillo Morales. Beiden zijn orthodontische hulpmiddelen die het krachtensysteem en de bewegingspatronen in de mond beïnvloeden. Een opstaande rand tussen de tong en kiezen voorkomt dat de tong tussen de kiezen komt. De rechterboven- en onderkaak en de kiezen krijgen nu de kans om verder uit te groeien zodat de kiezen weer in contact met elkaar komen. Voor in de mond is een tonghek geplaatst dat voorkomt dat de cliënt de tong tussen de tanden plaatst in rust of bij slikken. Om aan te geven waar hij de tongpunt wel moet bewaren is een bewegend ‘kraaltje’ geplaatst ter hoogte van de richel achter de boventanden. Dit lokt een juiste tongpositie uit.
De logopedische training is gericht op uitleg en training van de juiste liphouding, tongpositionering het versterken van de spieren die daarvoor nodig zijn. Deze prachtige beugel maakt gebruik van de natuurlijke krachten en helpt bij het herinneren aan de goede tonghouding en slik. Voor complexe gebitsafwijkingen en afwijkend mondgedrag is een oplossing op maat te vinden, waarbij orthodontist, logopedist, ouders en cliënt intensief met elkaar samenwerken.