Mime-therapie

Mimetherapie is bedoeld voor cliënten met een perifere aangezichtsverlamming, bijvoorbeeld na een operatie aan een brughoektumor of Bell's paralyse.

Een perifere aangezichtsverlamming kan volledig, gedeeltelijk of een eenzijdige verlamming van de gelaatsspieren zijn. Dit wordt veroorzaakt door een functiestoornis van de aangezichtszenuw de nervus facialis. Bij een volledige uitval is het gehele gezicht verlamd. Een halfzijdige aangezichtsverlamming is veelal te herkennen aan een hangende mondhoek en het onvermogen om het oog te sluiten. Behalve uitval van de mimiek /scheefstand van het gezicht, zijn er vaak ook problemen met praten, eten en drinken.

Mimetherapie richt zich op:

  • weer leren bewegen van de gelaatsspieren en herstel van de mimiek
  • werken aan symmetrie in het gezicht

Tevens kan de logopedist hulp bieden bij de bijkomende articulatie-, eet- en drinkproblemen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft het nut van mimetherapie aangetoond. De behandeling duurt gemiddeld enkele maanden waarbij de therapie geleidelijk wordt afgebouwd. Omdat mimetherapie veelal pas start als er enige beweging is teruggekeerd in de spieren, combineren wij de mimetherapie met de Orofaciale Regulatietherapie volgens Castillo Morales die ook inzetbaar is als er nog geen beginnend herstel is van de gelaatsspieren. 

Lees ook de ervaringen van onze cliënten met deze therapie: ervaring 1 en ervaring 2.

Voor meer informatie: Mimetherapie: controle over je gezicht door Jos Overbeeke.