PREVERBALE LOGOPEDIE

Preverbale logopedie is er voor baby's en peuters. De behandeling richt zich op kinderen die moeite hebben met het verwerken van voedsel. 

Voor welke kinderen?

Preverbale logopedie is bestemd voor baby's en jonge kinderen die moeite hebben met:

  • het drinken uit de borst of fles
  • het eten van de lepel
  • met de overgang van zacht naar vast voedsel
  • kauwen
  • drinken uit een beker
  • controle van speeksel (kwijlen)
  • slikken
  • het niet opgang komen van de spraak-taal ontwikkeling

Uw kind kan bijvoorbeeld gaan kokhalzen, spugen, zich verslikken, teveel lucht mee slikken en zelfs voeding gaan afweren of weigeren. Zieke kinderen, te vroeg geboren of kinderen met ernstige mondmotorische stoornissen zijn soms een periode afhankelijk van sondevoeding. De logopediste kan ook een rol spelen in het stimuleren van de mondmotorische ontwikkeling tijdens sonde voeding en begeleiding bieden bij het afbouwen van sondevoeding.

Het kan ook voorkomen dat oudere kinderen in aanmerking komen voor preverbale- logopedie. Veelal betreft dit kinderen met ernstige mondmotorische stoornissen samenhangend met een bredere ontwikkelingsstoornis bijvoorbeeld kinderen met syndromen, metabole ziekten, een hersenbeschadiging of spasticiteit.

Behandeling

De behandeling is gericht op de motorische en zintuigelijke ontwikkeling van het mondgebied. Hierdoor kan de verwerking van voedsel verbeteren en krijgt het kind een positieve ervaring tijdens het eten. Er wordt advies gegeven over ‘ nieuwe technieken ‘ van aanbieden van fles, beker of lepel. Of er wordt gebruik gemaakt van andere type spenen, lepels of hulpmiddelen. Het uiteindelijke doel is het eetgedrag van uw kind veilig en plezierig te laten verlopen. Naast algemeen logopedische principes maken wij gebruik van behandelmethoden Neuro-Developmental Treatment (Bobath), technieken volgens Mueller, Sensorische Integratie en Orofaciale Regulatie Therapie volgens Castillo Morales. In onze praktijk zijn twee preverbale logopedisten: Gea Rozendal en Petra van der Werf. Zij staan beiden geregistreerd in het register preverbale logopedie en nemen deel aan de Landelijke Werkgroep voor 0-2 jarigen. Om geregistreerd te blijven volgen wij regelmatig cursussen en workshops op het gebied van preverbale logopedie.

Verwijzing

Behandeling en begeleiding voor preverbale logopedie is uitsluitend op verwijzing van een (huis)arts of specialist. Op uw verwijzing moet expliciet vermeld staan dat het preverbale logopedie betreft. Vaak is het bij (zeer) jonge kinderen noodzakelijk de behandeling aan huis te laten plaatsvinden. Ook dit moet vermeld staan op de verwijzing.

Meer informatie over preverbale logopedie kunt u lezen in de folder.